آنچه در این مطلب خواهید آموخت
- 1 شرکت کارمندان دولت در آزمون وکالت
- 2 شرایط دریافت پروانه وکالت برای کارمندان دولت بدون آزمون وکالت
- 3 موارد تکمیلی لایحه شرکت کارمندان دولت در آزمون وکالت
- 4 لایحه شرکت کارمندان دولت در آزمون وکالت، شامل کدامیک از کارمندان دولت می باشد؟
- 5 شرایط دریافت پروانه وکالت توسط کارمندان دولت
- 6 معایب شرکت کارمندان دولت در آزمون وکالت
شرکت کارمندان دولت در آزمون وکالت
لایحه ای چندی پیش توسط قوه قضائیه ارائه شد که بر اساس آن باید تمام کارمندان دولت از جمله کارکنان قوه قضائیه، نسبت به وکالت خود اقدام کنند. بر اساس این لایحه کارمندان دولت نه تنها می توانند در آزمون وکالت شرکت کنند بلکه با داشتن برخی شرایط بدون دادن آزمون وکالت و یا گذراندن دوره کارآموزی می توانند پروانه وکالت دریافت کنند.
شرایط دریافت پروانه وکالت برای کارمندان دولت بدون آزمون وکالت
بر اساس این لایحه کارکنان قوه قضاییه اعم از دستیار قضایی، تقریر نویس، کارشناس حقوقی و یا کارشناس امور قضایی با داشتن بیش از ۱۰ سال سابقه خدمت در هر یک از دادسراها و دادگاه ها و یا هر یک از مراجع قضایی می توانند پروانه وکالت را از کانون وکلای دادگستری و یا مرکز امور مشاوران حقوقی و یا کانون سردفتران و دفتریاران اسناد رسمی دریافت کنند. یعنی بر اساس این لایحه، هر یک از این مراکز باید برای کارکنان قوه قضاییه با داشتن چنین شرایطی، پروانه وکالت صادر کنند.
موارد تکمیلی لایحه شرکت کارمندان دولت در آزمون وکالت
موارد تکمیلی این لایحه یک تبصره می باشد که بر اساس آن کارمندان بازنشسته از قوه قضاییه و یا هر ارگان وابسته به آن نیز شامل این لایحه می باشند. البته ناگفته نماند این تبصره شامل کسانی است که در رشته هایی از قبیل پزشکی قانونی و یا امور ثبتی به مدت ۱۰ سال انجام وظیفه نموده اند، می باشد. در صورتی که کارمندان این ارگان ها مشمول این لایحه و تبصره باشند می توانند با سمت کارشناس رسمی در موارد مربوطه و در حیطه کاری خود انتخاب شوند.
لایحه شرکت کارمندان دولت در آزمون وکالت، شامل کدامیک از کارمندان دولت می باشد؟
این لایحه علاوه بر کارمندان قوه قضاییه شامل کارمندان سردفتری نیز می باشد و آنها می توانند پس از اتمام دوران خدمت خود پروانه وکالت دریافت کنند و به عنوان یک وکیل کار خود را ادامه دهند. اما آیا این کارمندان از کارهای یک وکیل سررشته کافی را دارند؟
مسلماً خیر، آنها با چالش های کاری یک وکیل و چند و چون کار آشنا نیستند و نمی توانند در این زمینه به خوبی فعالیت کنند. در عین حال بسیاری از تحصیل کنندگان حقوق باید آزمون وکالت را به سختی بگذرانند و یک دوره کارآموزی را بگذرانند. این شاید منصفانه به نظر نرسد، زیرا مکلا شرایط سختی را برای دریافت پروانه وکالت سپری می کنند و در نهایت با بیکاری روبرو می شوند. بر این اساس این لایحه مورد بررسی بیشتری قرار گرفت و شرایطی برای کارمندان دولت در نظر گرفته شد که در ادامه به بررسی آنها می پردازیم.
شرایط دریافت پروانه وکالت توسط کارمندان دولت
با انجام بررسی های لازم روی لایحه ارائه شده، شرایطی برای صدور پروانه وکالت صادر شد که کارمندان دولت باید دارای چنین شرایطی باشند. از جمله این شرایط رشته تحصیلی حقوق، فقه، فقه و مبانی حقوق اسلامی و یا مدرک حوزه علمیه که معادل دیگر مدرک ها باشد، می باشد و ۱۰ سال سابقه در کارهای مرتبط داشته باشند می توانند پروانه وکالت دریافت کنند.
از دیگر شرایط این لایحه این است که این کارکنان باید به مدت ۱۰ الی ۱۵ سال به صورت پیوسته در هر یک از این سمت ها فعالیت کرده باشند و یا حداقل به مدت ۵ سال ریاست دادسرا را داشته باشند. همچنین این افراد نباید از سوی دادگاه عالی انتظامی، صلاحیتشان سلب شده باشد.
کارمندانی که تحصیلات آنها لیسانس می باشد و به مدت ۵ سال در مراجع قضایی فعالیت داشته اند نیز می توانند از مفاد این لایحه بهره ببرند. این افراد باید از لحاظ صلاحیت قضایی نیز مورد بررسی قرار گیرند.
همچنین کارمندان دارای لیسانس حقوق و یا تحصیلات عالی حوزوی که دارای ۵ سال یا ۱۰ سال فعالیت پیوسته در زمینه حقوقی و یا بازنشستگان با ۳۰ سال سابقه خدمت دولتی نیز می توانند شامل این لایحه شوند. بنابراین کارمندان دولت می توانند در طبق این لایحه پروانه وکالت دریافت کنند و به عنوان یک وکیل فعالیت نمایند.
معایب شرکت کارمندان دولت در آزمون وکالت
از جمله معایب این لایحه این است که آمار بیکاری دانشجویان رشته روز به روز بالاتر خواهد رفت و با تصویب این لایحه افراد ناکارآمد و غیر متخصص وکالت خواهند کرد که چندان تخصصی ندارند. اما می توان راه جوانان را هموارتر کرد و شرایط دریافت پروانه وکالت را برای آنها ساده تر نمود.