آنچه در این مطلب خواهید آموخت
قانون وکالت
قانون وکالت شامل تمام موارد قانونی و حقوقی است که یک وکیل باید آنها تبعیت کند. با افزایش میزان دانشجویان و وکلا این قوانین نیاز به نظارت بیشتر و ساماندهی دارد. این قوانین به منظور حفظ حقوق شهروندان و مردم و حمایت از آن تعیین شده که با گذر زمان و تغییر برخی از استانداردها، نیاز به ایجاد برخی از اصلاحات احساس می شود. در پی آن و در سال جاری در پی حمایت از وکلا، در قانون وکالت اصلاحاتی صورت گرفت که در ادامه به بررسی هر یک از آنها می پردازیم.
قانون وکالت برای پروانه وکالت
ماده ۵۵ از قانون وکالت مربوط به وکلای معلق و یا وکلایی می باشد که پروانه وکالت ندارند یا پروانه وکالت آنها باطل شده است. بر اساس این اصلاحات وکیل در چنین شرایطی حق وکالت و یا قلمداد کردن خود به عنوان وکیل را ندارد و در صورتی که چنین اقدامی کند، محکوم به ۶ ماه الی ۲ سال حبس تعزیری خواهد شد. به عنوان مثال ممکن است پروانه یک وکیل باطل شده یا تعلیق شده باشد و در جلسه شرکت ها و عقد قراردادها خود را وکیل اصیل معرفی کند و یا اقدام به ارائه مشاوره می نماید، در صورتی که پروانه وکالت او باطل شده است. بنابراین هر گونه اقدام وی به عنوان یک وکیل در صورت باطل بودن پروانه وکالت غیرقانونی بوده و حکم حبس خواهد داشت.
قانون وکالت و طرح اصلاحی ورد به وکالت
این قانون نحوه ورود به شغل وکالت، سازماندهی موسسه های حقوقی و مرکز مشاوره قوه قضائیه، انتخاب هیئت کانون وکلا و بیمه مربوط به وکلا را اصلاح می کند. از جمله موارد اصلاحی در قانون وکالت در این زمینه شامل ماده ۵ قانون وکالت می باشد که قوانین حمایت از وکلای دادگستری و بیمه آنها و راه اندازی صندوق حمایتی را شامل می شود.
قانون وکالت برای کارآموزان
یکی دیگر از اصلاحات قانون وکالت در رابطه با کارآموزان می باشد. با توجه به افزایش میزان داوطلبان برای رشته حقوق و وکالت، کیفیت آموزش در چنین رشته هایی کاهش پیدا کرده و این باعث افت عملکرد بسیاری از وکلای تازه کار می شود. بنابراین برای رفع چنین معضلی اصلاحاتی صورت گرفته که بر اساس آن وکلای تازه کار و فارغ التحصیل باید به مدت یک سال و نیم و یا ۱۸ ماه زیر نظر وکلای مجرب دوره کارآموزی بگذرانند تا مهارت کافی را برای وکالت به دست آورند. البته ناگفته نماند که دادگاه ها نیز ظرفیت محدودی برای پذیرش کارآموز دارند.
طبق اصلاحات این ماده، کارآموزان طی کی سال اول حق دریافت وکالت را ندارند و پس از یک سال زیر نظر سرپرست می توانند اقدام به دریافت وکالت کنند. همچنین دادگستری ها باید امکان ۴ جلسه حضور در ماه را برای کارآموزان فراهم کنند.
قانون وکالت برای اصلاح ماده ۴۸ آیین دادرسی کیفری
مدت هاست که بر سر این ماده میان وکلا بحث های بسیاری صورت گرفته و اعتراضات بسیاری به این ماده انجام شده است. طبق این ماده افرادی که دارای جرایم ماده ۳۰۲ و یا جرایم تروریستی، جرایم داخلی و خارجی و یا جرایم اقتصادی تحت نظر و مراقبت و بررسی می باشند، پس از ۲۰ روز می توانند با وکیل ملاقات کنند. البته در صورت تشخیص مقامات قضایی می توان این مدت را بیشتر تعیین نمود.
بسیاری از وکلا به این ماده اعتراض کردند ، تا اینکه در سال جاری اصلاحاتی در این ماده صورت گرفت. اصلاحات این ماده به این شرح است که متهم می تواند از ابتدا وکیل درخواست کند که مقرر شد ملاقات متهم با وکیل بیش از یک ساعت طول نکشد. همچنین تمام گفتگوهای میان متهم و وکیل باید به صورت محرمانه باقی بمانند و در پایان هر جلسه ملاقات، تمامی مطالب توسط وکیل در پرونده درج شود.
علاوه بر این اصلاحاتی نیز در این ماده درخواست شده که مربوط به انتخاب وکیل می باشد. طبق ماده ۴۸ متهم وکیل خود را از میان لیست تعیین شده توسط مراجع قضایی باید وکیل خود را انتخاب نماید که طبق اصلاحات متهم می تواند وکیل خود را انتخاب کند و متهم هر زمان که بخواهد می تواند به وکیل خود دسترسی پیدا کند.
قانون وکالت برای تمدید پروانه وکالت
وکلا برای تمدید پروانه وکالت خود باید حتماً در یک دوره آموزشی شرکت کنند. این دوره به بروزرسانی و دریافت اصلاحات اخیر قانونی در قانون، اعم از قانون وکالت و یا قانون اساسی را به عمل می آورد.